Bolquers de roba: Instruccions de rentat

Published 10 Novembre, 2012 by gatzoneta

Ho has decidit, ho tens clar, a partir d’ara, et passaràs a la tela.  Fas les teves primeres compres, esperes ansiosa a que t’arribin els bolquers i un cop els tens a casa…HORROR!!!! Com s’havia de rentar això?

Per sort avui en dia contem amb una sèrie d’avantatges que no tenien les nostres àvies i podem rentar toooota la nostra roba, no tan sols els bolquers, a la rentadora.

No obstant, hi ha una sèrie d’indicacions que has de tenir en compte si vols que els teus bolquers tinguin una vida útil llarga:

Rentats previs.

Normalment tots els fabricants aconsellen un rentat previ abans de començar a fer servir els bolquers de roba, en funció del material del que estiguin fets podran ser necessaris més rentats per aconseguir que el bolquer arribi a la seva màxima capacitat d’absorbència.

Les fibres naturals com el bambú o el cotó, van augmentant la seva capacitat d’absorbència amb els rentats, arribant a tenir un bon rendiment a partir del 5è.  Això vol dir que no es pot fer servir un bolquer o un absorbent d’aquestes fibres fins que l’haguem rentat cinc vegades? No.  Es pot fer servir des del primer dia, però tenint en compte que aguantarà poca estona, no es recomanable posar-lo per passar la nit, per exemple, o per sortir a passejar fora de casa; és bastant probable que tingueu alguna fuita en aquest cas.

El cànem és un material que deixa anar un oli natural durant aquests cinc primers rentats, així que, a no ser que el fabricant hagi indicat que ja li ha fet els rentats previs, s’haurà de rentar per separat de la resta de bolquers i/o absorbents les primeres vegades, per evitar que aquest oli arribi a enganxar-se als altres bolquers i impermeabilitzar-los.

És important deixar eixugar completament els bolquers entre rentat i rentat, així permetrem que les seves fibres es preparin per a absorbir correctament.

Rutina de rentat habitual:

EMMAGATZEMATGE FINS QUE NO POSEM LA RENTADORA:   Crec que hi deu haver tant sistemes com famílies,  però aquestes són les indicacions generals a tenir en compte:

No és recomanable deixar els bolquers en remull mentre esperem per rentar-los, algunes fibres o teixits poden deteriorar-se a l’estar en remull.

Es poden deixar en una galleda amb tapa destinada a aquesta finalitat, a prop del canviador, de la rentadora, al garatge…on us resulti més còmode.  Una molt bona idea és col·locar una bossa de xarxa (com les que es fan servir per la roba delicada) a la galleda, així quan haguem de posar la rentadora només caldrà agafar la bossa i posar-la a dintre la rentadora, sense haver de tocar els bolquers bruts amb les mans.

En el cas que en un canvi de bolquer trobeu deposicions sòlides 😯 aboqueu-les a la tassa del wc, passeu una aigua pel bolquer i poseu-lo a la galleda; no és necessari fregar-los  (si el bolquer surt amb alguna ombra de la rentadora, una bona sessió de sol a l’estenedor li retornarà el seu color blanc original).

També existeixen actualment folres reutilitzables (de polar fi) o d’un sol ús (de cel·lulosa), que tenen la funció d’evitar que el bolquer es taqui en aquests casos (estem parlant en el cas de nadons que ja fan de ventre en forma sòlida, per nadons lactants o amb deposicions líquides, el folre poc podrà fer).

PROGRAMA:   A l’hora de rentar qualsevol bolquer de roba, s’han de seguir les recomanacions del fabricant en quant a temperatura màxima admesa, tot i la majoria de marques admeten 60º,  amb un programa de 30º-40º és suficient i l’estalvi energètic serà major.   Si teniu dubtes consulteu l’etiqueta.

La rutina que jo us recomano per evitar olors desagradables és remullar en aigua freda els bolquers (ho podeu fer a mà en cada canvi de bolquer, deixant-los després al cubell fins que poseu la rentadora; o bé utilitzant el programa curt d’esbandida de la vostra rentadora amb tots els bolquers a l’hora abans de fer el programa llarg).    Després els podreu rentar en un programa llarg a 30º-40º; finalitzant amb una esbandida extra per eliminar completament qualsevol resta de detergent (podeu ometre aquesta última esbandida si feu servir nous de rentat).

Important!  Si poseu rentadores mixtes, és a dir, amb altra roba, vigileu que no sigui roba de color, doncs podríeu tenyir tots els bolquers i absorbents d’altres colors.  És millor rentar-los amb roba blanca.

Normalment les famílies que utilitzem bolquers de tela no utilitzem cremes pel culet dels nostres fills,ja que no acostumen a tenir irritacions.  Tot i això, hi ha moments en que les caques dels nens són més àcides (quan els surt alguna dent), o potser hem deixat el bolquer posat massa estona…En cas d’haver-ne d’utilitzar alguna, heu de tenir en compte que la presència d’olis en les cremes pot fer que el bolquer s’impermeabilitzi, per tant seria recomanable que espereu a que la pell l’hagi absorbit completament abans de col·locar el bolquer; o bé utilitzar un folre entre el culet i el bolquer.  Com sempre, recordeu que el millor per a la pell dels nostres fills és deixar-los sense res, ventilant-se el màxim temps possible.

DETERGENT:   S’ha d’escollir un detergent que no contingui perfums, ni blanquejants òptics, ni enzims.   Mai s’han de fer servir suavitzants ni productes grassos (com el sabó tradicional), ja que contenen molècules que es fixen al teixit provocant el que s’anomena “impermeabilització”, el teixit perd capacitat d’absorció, augmentant el risc de fugues.  Tampoc s’han d’utilitzar productes abrasius com el lleixiu.

Una opció molt ecològica (i econòmica!) són les  nous de rentat, ja que els residus que generen són totalment biodegradables al tractar-se d’un producte vegetal.

També existeixen al mercat detergents pensats i dissenyats per tenir cura dels nostres bolquers de roba, com per exemple Rockin Green.

Tots els fabricants coincideixen al recomanar que es rentin els bolquers amb la menor quantitat efectiva possible de detergent (això acostuma a ser un terç de la dosi mínima recomanada per a zones d’aigua tova).  Un excés de producte netejador pot deixar residus als bolquers que poden provocar molestes olors quan tornin a estar en contacte amb l’orina o fins i tot irritacions a la pell dels nostres nadons.   Sabràs que has encertat la quantitat correcta de detergent quan vegis que no surt espuma a l’esbandida final.

Amb un rajolinet de vinagre blanc al dipòsit del suavitzant, aconseguireu que els vostres bolquers (i qualsevol altre roba que renteu) quedin més suaus i lliures de restes de detergent (tampoc és necessari en el cas d’utilitzar nous de rentat).

Si per equivocació heu rentat els bolquers amb un excés de sabó, o bé afegint suavitzant, penseu que molt probablement faran reacció a l’entrar en contacte amb l’orina del vostre nadó, no estic parlant de l’olor normal, sinó d’una pudor exagerada, molt molesta i instantània a l’entrar en contacte amb un gota de pipí; en aquest cas, no us quedarà més remei que fer el que es coneix en argot “bolqueril” com a sopa de bolquers.

Si seguiu aquestes indicacions no haureu de patir per problemes d’olors, però en aquesta entrada podeu veure els remeis que podeu utilitzar en cas de tenir un bolquer impermeabilitzat, amb una taca resistent al sol o extremadament pudent :mrgreen:

One comment on “Bolquers de roba: Instruccions de rentat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: