L’ús dels bolquers de roba al nostre país s’està convertint en un moviment a l’alça i cada cop són més les famílies que descobreixen les seves avantatges a nivell ecològic, econòmic i en la salut de la pell dels nostres nadons.
Tot i això, encara hi ha molta gent que quan sent a parlar de bolquers reutilitzables pensa en gases que s’han de bullir, taques que s’han de fregar i materials poc vistosos… Res més lluny de la realitat!!!
Avui en dia els bolquers de roba han incorporat tota una sèrie de materials nous: cànem, bambú, microfibra, PUL (poliuretà laminat)…, han afegit al seu disseny gomes elàstiques tant en cintura com en contorn de cuixes, fins i tot tenen tancaments amb velcro…i sí, s’han de rentar, però com una peça més de roba, la feina la fa la rentadora.
Quins sistemes hi ha?
Tots els bolquers necessiten dos components: una part absorbent + una part impermeable. A partir d’aquí trobem diferents sistemes en funció de com són aquests dos components (Clica la imatge per a veure-la ampliada).
A) Bolquer tot en un (TE1):
La part absorbent i la part impermeable estan completament cosides, són els més semblants als bolquers d’un sol ús. Tenen l’inconvenient que al ser d’una sola peça triguem més en secar-se. No obstant, hi ha marques que han millorat el temps de secat cosint l’absorbent només en un extrem.
- Simplex.
- Real Easy.
b) Bolquer tot en dos (TE2):
També es coloca d’una sola peça, però els absorbents van enganxats mitjançant xecs, i es poden desenganxar a l’hora d’estendre’ls per reduir el temps de secat.
- Bitti Tutto.
c) Bolquer de butxaca:
Els bolquers farcibles o de butxaca són realment uns bolquers del tipus tot en un, la diferència està en que l’absorbent/insertable es col·loca a dintre d’una butxaca abans de posar-lo. La capa exterior impermeable (de PUL o minky) i la capa interior (pot ser de materials naturals o bé sintètics amb efecte sempre-sec) estan cosides entre sí, deixant una butxaca oberta per on es col·loca l’absorbent o insertable que retindrà tots els líquids.
- Econappi.
- Wonderoos.
d) Dues peces:
La part absorbent (ajustat, gasa..) i l’impermeable (cobertor de PUL, de polar, de llana) estan separades i són independents. És un sistema molt econòmic, sobretot per a nounats que necessiten canvis molt freqüents. Necessitareu menys cobertors que bolquers absorbents, doncs aquests sequen molt de pressa i no cal posar-los a rentar en cada canvi de bolquer. També és un sistema ideal per a les nits, doncs la seva capacitat d’absorció és considerable.
Quin triar?
Cada sistema té els seus avantatges i inconvenients, cada família ha de trobar el seu sistema idoni, i fins i tot hi ha famílies que els combinen, en funció de la situació. Trobar el sistema que més us convingui dependrà de diversos factors: l’edat del nadó, el nombre de canvis de bolquer diaris, on passa el dia, quins són els seus cuidadors, quin és el pressupost econòmic amb el que compteu, si els rentareu amb la resta de roba o sols, etc.
Quants bolquers necessitaré?
Per on començar?
Una bona opció seria començar amb un pack de prova que ofereixen diferents productes, englobant una mica de cada categoria: per exemple un tot en un, un de butxaca de la talla del teu nadó i/o de talla única, dos ajustats de diferents models, dos cobertors, diferents absorbents/insertables… Després de provar, et pots fer una idea de què et funcionarà millor i comprar-ne més quantitat
No dubteu en posar-vos en contacte amb mi si necessiteu més informació o aclarir dubtes!